De zendstand: over ouderwets leiderschap

kerstboomDe dagen rond Kerst en Oud&Nieuw waren een mooie gelegenheid om met veel vrienden weer bij te praten. Bij de wijn komen verhalen los, …. en – na een tijdje – de klachten over het werk. Wat me opviel was hoeveel mensen tegen dezelfde barrières aanlopen in hun werk. Als ik het in twee woorden moet samenvatten, komt het neer op ‘ouderwets leiderschap’. Bazen die het ‘voor het zeggen hebben’, die het altijd ‘voor het zeggen hebben gehad’ en daardoor niet meer luisteren, maar zenden, en niet meer openstaan voor andere meningen of ideeën.
Een voorbeeld uit de vele die ik heb gehoord: mijn buurvrouw werkt met een 60-jarige ‘baas’ die na lang soebatten akkoord was gegaan met een stap opzij. Tot ieders opluchting. Maar toen bleek dat de kandidaat voor zijn functie niet snel werd gevonden, bleef hij zitten. Dat had hij zo bedongen. In plaats van een toontje lager te zingen, blijft de man op de ‘zendstand’ staan. Hij is niet anders gewend.
Toch proef ik ook uit andere verhalen, dat steeds meer mensen doodziek worden van zo’n houding. Er is geen dialoog meer, andermans inbreng telt feitelijk niet. Er is maar één mening die telt, en dat is die van de baas. Het is vechten tegen de bierkaai voor wat invloed. De eigen ruimte om ideeën vorm te geven is er nauwelijks.
Babyboomers
Het heeft, zo leerde ik onlangs in een workshop over Generatiedenken, mede te maken met de eigenschappen van de babyboomers, die vaak het pluche bezetten: zij zijn betweterig, zenden, luisteren niet meer, hebben alles al meegemaakt*).
Natuurlijk zijn er veel goede leidinggevenden van die leeftijd, ik wil niet iedereen over een kam scheren, maar op veel plekken gaat het er nog ouderwets aan toe. Lastig.
Moeten we wachten op een nieuwe generatie of zijn huidige ‘ouderwetse’ leidinggevenden nog te veranderen?
*) Zij hebben natuurlijk ook zeer veel kennis en ervaring die beter zou kunnen worden benut. Maar helaas luisteren door hun houding daar weer steeds minder mensen naar, al hebben ze het zelf vaak niet meer in de gaten. En dat is wellicht het grootste probleem.

Social Share

Related Posts

Leave a reply