Anders doen

Anders Doen is minder plannen en meer ondernemen.

Innovatie gaat over experimenteren, uitproberen, daarvan leren en de volgende stap maken. De tijd dat we eerst een plan konden schrijven dat over een half jaar klaar is, is voorbij. Ga direct aan de slag en leer al doende.

A. Schrijf eens minder plannen en onderneem meer. Zet kleine stapjes. En leer daarvan. Het is agile werken en volgens de lean startup principes.

B. Geef medewerkers de tijd en de ruimte om te innoveren. Belangrijk is dan wel dat er eerst enkele taken worden geschrapt. Ga dus niet taken stapelen, maar ontlast medewerkers. Maak ruimte in hun werk.

C. Innovatie is de optelsom van het aantal gesprekken dat er gaande is. Innovatie is niet alleen meer iets van experts. Iedere medewerker heeft zijn of haar ideeën van wat er beter kan. Zorg daarom voor verbinding tussen de medewerkers, afdelingen, teams etc. en laat het bloeien en broeien. Organiseer bijvoorbeeld eens een innovatiedag.

D. Benut bij het bedenken en uitvoeren van de ideeën de diverse kwaliteiten van het team. Sommige collega’s zijn creatiever, anderen zijn beter in het realiseren en uitvoeren de ideeën. De samenstelling van team kan het verschil betekenen.

E. Open de tent! Benut de diversiteit aan inzichten, kennis en ervaringen van de klant, partners en mensen van buiten de organisatie. Betrek hen erbij en ga co-creëren. Dat levert verrassende inzichten op.

ZIE OOK:
Vernieuwend Denken
Flexibel Organiseren