Flexibeler organiseren

Flexibeler organiseren vereist nieuwe managementvaardigheden en andere organisatieprincipes.

A. Nieuwe managementvaardigheden. Een manager (of leidinggevende) faciliteert in plaats van te zeggen hoe het moet. Managers moeten de command and control stijl loslaten. Geef de medewerkers de ruimte om hun werk optimaal te doen en hun eigen ideeën te verwezenlijken. Wees flexibel zodat de organisatie snel kan inspelen op de veranderende tijden en de veranderende wensen van de klant. Stimuleer, wees positief, geef vertrouwen. Leer omgaan met de onzekerheid die eigen is aan innoveren. Innovatie is geen projectmanagement.

B. Andere organisatieprincipes en -structuren. Een organisatie top-down aansturen en nieuwe plannen opleggen werkt niet als je werkelijk wilt innoveren. Leg de verantwoordelijkheid van de vernieuwing bij de medewerkers. Dat betekent dat er horizontaal in plaats van verticaal georganiseerd moet worden. De vernieuwing komt bottom-up. Maak dat mogelijk!

C. Durf! Steek je nek uit, ga voorop. Dat betekent niet dat je het daarom allemaal moet weten! Doe een beroep op ieders creatieve kennis en inzichten. En geef je collega’s tijd en ruimte om innovatief te kunnen werken.

Het nieuwe managen komt uitgebreid terug in de tweedaagse training en het 180 days of change traject.

ZIE OOK:
Vernieuwend Denken
Anders Doen