Ontstressen met Kerst

stressMoeten we niet eens een dialoog in onze organisatie starten over de ongelooflijk ratrace waarin we zitten en de werkdruk waaronder we lijden?

Hoeveel mensen heb ik de dagen voor Kerstmis niet horen zeggen hoezeer ze toe zijn aan dagen rust. Eindelijk kunnen ze rusten, bijslapen, ontstressen en bijtanken. En allemaal weten ze dat na Nieuwjaar de rat race weer vrolijk verder gaat. Dan gaan we weer rennen tot de volgende vakantie.

Ik hoorde afgelopen week zelfs verhalen van jonge werknemers (25+) die al hun burn-out hebben.

We werken 10 uur per dag, ’s avonds doorwerken is heel gewoon en de telefoon is 24/7 binnen handbereik. De werk/privé balans, waar iedereen over praat, is allang verstoort.

Stress
Maar weinigen zijn er tevreden mee. Als het werk leuk is, is dat nog wel vol te houden. Maar wanneer er ook veel stres in de organisatie zit, door reorganisaties, door de onzekerheid over mogelijke ontslagen, door de crisis waardoor de druk op organisaties sowieso al hoger is, is die stress killing.

Toch gaan we door. Terwijl iedereen uit eigen ervaring kan vertellen dat haast leidt tot nog meer stress, tot onjuiste beoordelingen en grove fouten, tot chagrijn en weinig tijd voor elkaar of voor het ontdekken van nieuwe mogelijkheden.

Stress op of over het werk is de meest voorkomende beroepsziekte in Nederland, zo schreef minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vorige week aan de Tweede Kamer.

Werkgerelateerde stress
Werkgerelateerde psychische klachten veroorzaken zo’n een derde van het ziekteverzuim. De werkgerelateerde psychische klachten worden vaak veroorzaakt door een verstoorde balans tussen werk en privé, werkdruk, baanonzekerheid, of agressie en geweld op de werkvloer.

Het onderwerp blijkt in veel bedrijven nog taboe te zijn. Asscher wil er samen met werkgevers en werknemers vier jaar lang aandacht aan besteden, aldus nu.nl

Betere prioriteiten stellen, minder issues tegelijk willen doen, zaken soms gewoon even uitstellen, een scherpe focus en meer rust inbouwen; ze helpen de druk te verminderen.

Gelukkiger werknemers
Maar ook even niets doen of zelfs tijd vrijaf nemen, verhoogt de productiviteit. Het geeft tijd om te ontdekken, te reflecteren en met betere ideeën te komen.

De eerste stap om in 2014 minder gestresst te werken is het bespreekbaar maken van de werkdruk. Iedereen herkent het probleem. Waarom dan niet met zijn allen rond te tafel gaan zitten en samen bedenken hoe we rust kunnen inbouwen, hoe we minder werk kunnen doen en de negatieve stress uit de organisatie kan?

Dat scheelt niet alleen in kosten van ziekteverzuim. Minder stress leidt ook nog eens tot betere beslissingen, gelukkigere werknemers en uiteindelijk een bedrijf dat zijn werknemers (en dus expertise en ervaring) beter weet vast te houden en een duurzamer verschil kan maken.

Wie durft het aan die dialoog met zijn collega’s aan te gaan?

Kijk ook: the power of time off, een TED lezing van Stefan Sagmeister:

stefan sagmeister

Social Share

Related Posts