Wandelen en overleggen: Walk the talk!

Je hebt soms van die ideeën die in de lucht hangen. Je bedenkt ze en even later komt iemand anders ermee. Het idee: neem iemand voor een gesprek eens mee naar buiten voor een wandeling.

Enige tijd terug bedacht ik me dat sollicitatiegesprekken, functioneringsgesprekken, de ‘bilaatjes’ etc. eigenlijk maar rare dingen zijn. Ze zijn altijd hetzelfde en veranderen nooit (los van de vraag of functioneringsgesprekken überhaupt zin hebben). Je zit opgesloten in een hok en probeert binnen drie kwartier enige zicht te krijgen op de nieuwe kandidaat, het functioneren van een collega, etc.. Kandidaten voor een openstaande functie zijn gespannen, zitten niet zelden tegenover drie, soms wel vier medewerkers van het nieuwe bedrijf en worden onderworpen aan een kruisverhoor.

We doen het zo, omdat we het altijd zo doen.

Zou je niet eens met een kandidaat of een collega een wandeling maken in plaats van in een muf hok te zitten? Dat is om een aantal redenen beter: je beweegt wat meer tijdens kantooruren, in de buitenlucht vinden er andere gesprekken plaats en leer je mensen op een andere manier kennen, het is ontspannender en mensen zijn opener.

Het is bekend dat je wandelend andere gesprekken hebt. Dat is ook niet nieuw. Maar wel als het gaat om gesprekken tijdens het werk.

En toen kwam ik gisteren onderstaande video tegen. Daarin doet Nilofer Merchant (Amerikaanse business vrouw, schrijfster, bekend spreekster) een soortgelijk voorstel. Dat doet ze kort, helder en slaat de spijker op zijn kop. Walk and talk. Walk the talk!

Diegenen die met mij komen overleggen, neem ik vanaf nu mee naar buiten. Het is er gelukkig ook de tijd van het jaar voor.

PS: Lees net in de krant dat minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) met 21 burgemeesters is gaan wandelen om van hen te horen waar ze op hun werk mee zitten. En ‘wandelend gaat beter dan zittend’, twitterde Plasterk. Ik hoop dat er meer ministers volgen!

Social Share

Related Posts

Leave a reply